LED pěstování pro začátečníky. Co potřebujete a co byste měli vědět?

Pěstování s pomocí LED je velmi účinnou metodou. Co byste měli vědět jako začátečník, který se do ní chce pustit?

LED nabízí vyladěné barevné spektrum

Nejprve je nutné si uvědomit, čím a proč budeme rostlinám v interiéru svítit. K nejužívanějším typům svítidel sodíkové výbojky (HPS) nebo právě LED.

LED technologie má oproti svým starším předchůdcům celou řadu předností. K nejdůležitějším výhodám patří to, že LED osvětlení nabízí vyladěné barevné spektrum. LED nabízí několik přesně definovaných vlnových délek, proto je možné použít takovou barvu osvětlení, která je pro momentální fázi zapotřebí. Rostliny jsou konkrétně nejcitlivější na modrou a červenou část spektra.

Začínající pěstitel ocení i poměrně snadnou instalaci. LED postačí rozmístit a zapojit do sítě. Co se týče životnosti, v průměru se u těchto diod pohybuje kolem 30 000 až 80 000 hodin.

Jak vybrat nejvhodnější LED

Začínající uživatelé mohou zvolit i pěstební sety, které obsahují vše potřebné, co pro první pokusy s pěstováním nezbytně potřebujete. Jde o osvětlení, dále speciální pěstební box, filtr proti zápachu, ventilátor, výživu pro rostliny, hnojivo a přístroj na měření teploty a vlhkosti.

Doporučeno pro začátečníky je především pěstování rajčat, která jsou velmi oblíbenou součástí indoor pěstování zejména díky své odolnosti proti škůdcům. Podmínky vytvořené LED světlem však umožňují v tuzemských podmínkách kvalitně pěstovat i chilli papričky nebo citrusy.

Důvěrně znají LED rovněž akvaristé. Pěstování akvarijních rostlin představuje další specifickou oblast využití této technologie.

Jednotlivé druhy LED osvětlení se pak od sebe liší velikostí i tvarem. Výrobci pro snazší orientaci často rozlišují jednotlivé světelné zdroje podle účelu využití. Obecně je ale důležitým parametrem pro správný výběr adekvátní výkon, který se primárně odvíjí od zvoleného druhu rostlin a jejich množství na m².

U těch nejnáročnějších druhů by to mělo být až 250 μmol m-2 s-1. Výkonná řada Pro tak nabízí modely Viparspectra P600 s 95W, Viparspectra P1000 se 100W, Viparspectra P2000 s 200W, Viparspectra P4000 se 400W.