Vypěstujte si vlastní zeleninu i v paneláku

Pěstování vlastní zeleniny je v Česku hitem. Podle údajů z loňského roku se svými výpěstky může chlubit asi 240 000 domácností. Nemáte zahrádku? Nevadí. Pěstovat lze i doma.

Jak na pěstování rostlin v interiéru

Svou vlastní zeleninu si zvládnete jednoduše vypěstovat také v interiéru. Tuzemské zeměpisné šířky však ne zcela přejí. Rostlinám zejména v zimním období schází světlo. Vyřešit to lze pěstováním pod LED osvětlením.

Tento způsob pěstování je novým fenoménem, který proniká i k nám. Jedná se o poměrně mladou technologii.

Běžní pěstitelé v minulosti používali především výbojková svítidla. LED osvětlení sloužilo hlavně jako doplněk. Pokročilá výrobní technologie však umožnila vyprodukovat větší i dostatečně silné LED panely vhodné jakožto samostatný zdroj osvětlení, který pokryje celou místnost.

Vysoce kvalitní osvětlení tohoto typu nabídne například model VIPARSPECTRA PRO 600/95W z PRO série.

K čemu využijete LED osvětlení

V běžných podmínkách jsou tyto diody využitelné v první řadě pro pěstování pokojových rostlin. Zvládnete s nimi však v domácích podmínkách vyprodukovat i životaschopné bylinky, nebo dokonce zeleninu. Většina sazenic zeleniny patří k tzv. dlouhodenním rostlinám, které vyžadují až 18 hodin světla denně. Tomu je potřeba se přizpůsobit i při pěstování.

Oblíbenou plodinu pro tento typ pěstování představují například rajčata. Patří totiž k poměrně nenáročným rostlinám. Dařit se však u vás takto bude i paprikám, červené řepě, jahodám nebo bazalce.

To všechno jsou obecně rostliny, kterým se daří na přímém slunci a za takových podmínek se můžete těšit na dobrou úrodu. Venku není problém rostliny takovému množství slunečního svitu vystavit. Obdobné podmínky je pak nutné vytvořit i v interiéru a LED lampy vám to jednoduše umožní.

Progresivně se rozvíjející technologii využijí hlavně zkušení pěstitelé, kteří už mají jasno v tom, co přesně v jejich podmínkách daná rostlina potřebuje a potřebují tak dosáhnout specifického cíle. Spektrum i intenzitu světla je možné ovlivnit individuálně v každé růstové fázi rostliny.